Sultani
Sultani (Vitis Vinifera L.) Ege Bölgesinde yetiştirilen bir çekirdeksiz üzüm çeşididir. Türkiye hem en büyük üretici hem de ihracatında lider konumdadır.
Sultani ile kuru üzümler arasındaki ana fark batırma işlemidir. Sultani üzümleri bağlardan toplandıktan sonra, kuruma sürecini hızlandırmak için batırılma işleminden geçer. Batırılan çözeltisi su, zeytinyağı ve potasyum içerir. Batırılmış sultaniler, batırılmamış sultanilerden daha açık renkte olurlar. Batırılmamış sultaniler ise kuru üzüm olarak adlandırılırlar.
Sultaniler doğal bir işlemle güneşte kurutulur. Ardından, büyük sap parçalarını temizlemek amacıyla yetiştiriciler tarafından temizlenir. Daha sonra sultaniler plastik kasalarda veya dökme biçiminde paketleme tesisine taşınır
Ham madde tesislere vardığında, ön temizleme bölümünde ayrılır ve kalibre edilir. Kalibrasyon işleminin ardından sultaniler yıkanır, sapları temizlenir, yağlanır, lazer ve röntgen taramasına tabi tutulur ve metal dedektöründen geçirilir.
İşlenmiş Sultaniler, ihracatlar için geçerli olan resmi TS 3411 standardına uymalıdır. TS 3411, Sultaniler renk ve boyut açısından tanımlar. 7 numara en koyu renk olup 11 numara en açık renktir. Diğer türler ise 8, 9 ve 10’dur. Daha yüksek numara, daha açık rengi ifade eder. Bir diğer parametre ise 100 gram başına düşen meyve sayısıdır. Buna göre sultaniler Jumbo, standard, medium ve small olarak gruplanır.
Kuru üzümlerde boyutlandırma, paketleme ve etiketleme açısından aynı standarda tabidir.
Dökme paketler, her karton kutu için 5 kg’dan 14 kg’a kadar taşır. Sultaniler, ayrıca 25 gramdan başlayan çeşitli ağırlıklarda perakende paketlerde paketlenir. Perakende ürünler, alıcının talebine göre Osman Akça markalı veya özel etiketli olabilir.

Geleneksel & Organik & SCS
Tip 7 - Tip 8 - Tip 9 - Tip 10 - Tip 11 - Thompson

1oo gram başına meyve sayısı, Türk Standartları Enstitüsü tarafından ürün hasadına bağlı olarak belirlenir.

